Unde te vezi peste 5 ani? Tu știi cum să răspunzi la această întrebare? Vezi aici câteva sfaturi bune
19-07-2018 21742
Timp de citire: 3 min.

Unde te vezi peste 5 ani? Tu știi cum să răspunzi la această întrebare? Vezi aici câteva sfaturi bune

Una din pietrele de încercare la un interviu de angajare e evaziva și deloc ușoara întrebare: Unde te vezi peste 3 sau 5 ani? De fapt, angajatorul vrea să știe cum se împacă jobul pe care ți-l oferă cu planurile tale de carieră pe termen scurt și mediu. Majoritatea dintre noi, ieșind de la interviu, ne-am făcut griji dacă am răspuns cum trebuie la întrebarea asta, dacă ce-am zis a fost suficient de bun, dacă din cauza replicii date vom fi sau nu acceptați. 

Lăsăm la discreția recruiterilor decizia de a pune sau nu o astfel de întrebare, deși părerea noastră e că există altele mai relevante despre candidat, or ea nu prea generează răspunsuri oneste din partea candidaților, iar informațiile obținute nu-l ajută cu nimic. În schimb, o să încercăm să vedem cum îi facem față și cum răspundem întrebărilor despre planurile noastre de viitor, într-o eră în care lucrurile se schimbă vertiginos în fiecare zi și nu știi ce-ți aduce ziua de mâine. 

# Nu există un răspuns ideal, de aceea evită să vii cu unul gata pregătit. O astfel de atitudine studiată se simte mai ales de către managerii HR cu experiență și, crede-ne, ei au auzit de zeci de ori răspunsurile șablon: "să devin manager", "să-mi conduc propria afacere", "să-mi cumpăr o casă pe malul mării", "să am o familie mare".

# Nici răspunsurile vagi nu sunt o opțiune. Înțelegem că nu știi nici măcar ce-ți aduce ziua de mâine, cu atât mai mult anii următori, dar dacă răspunzi că te vezi "tot în funcția la care ai aplicat" sau "bucurându-te de succesul pe care l-ai atins într-o poziția înaltă", nu spui mai nimic despre tine. 

# Mizează pe curaj. Una din greșelile cele mai mari la un interviu e să te temi. Știm că-ți dorești postul și nu vrei s-o dai în bară, pentru că respingerea candidaturii e de multe ori văzută ca un eșec personal. Dar, efectiv, nu ai ce pierde fiind curajos (a nu se citi obraznic) și adăugând umor. “Depinde unde va fi compania dumneavoastră peste patru ani” e o frază care te va face să pari încrezător în propriile forţe, poate şi îndrăzneţ. La fel de bine sună şi “Mi-ar plăcea să lucrez pentru o companie care îmi oferă oportunitatea de a avansa în carieră. Ce astfel de oportunităţi oferă compania dvs pentru angajaţi?”.

# Arată că ești pasionat și de alte domenii. Răspunsul nu trebuie să se plieze 100% pe nevoile și dorințele companiei și nici pe domeniul de activitate. E absolut ok să vrei mai mult, să explorezi, să nu te complaci într-un singur sector de activitate, mai ales că, de multe ori, mai multe domenii pot fi practicate fără mari probleme.

# Încearcă să combini dorințele tale cu oportunitățile companiei. Dacă vrei să emigrezi, dă de înțeles că ai fi interesat să lucrezi eventual într-o filială a firmei peste hotare; dacă vrei să te orientezi spre o anumită nișă a domeniului, spune că ești interesat de oportunitățile lor de self-improvement, seminare sau traininguri.

# Fii onest. Angajatorul va investi timp și resurse în jobul tău și în creșterea ta profesională, iar tu - timpul, efortul și abilitățile tale, de aceea o relație transparentă și deschisă e un must. Dacă ai dat peste recruiteri de bun-simț, aliniați la realitățile zilei de azi, vei fi înțeles corect, în caz că vrei să te reprofilezi, muți în altă țară sau să lansezi un start-up ori nu vrei să rămâi ani de zile într-o companie. Dacă ești sincer și asta se vede, inspiri credibilitate și arăți că-ți asumi alegerile, iar asta valorează mult în ochii angajatorului. 

Nu-ți fie frică să aplici la un job care-ți place și ți se pare interesant doar pentru că nu te crezi suficient de bun sau experimentat, pentru că toată lumea începe de undeva. 

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?