Statistici: Criza de resurse umane din Moldova crește
10-08-2018 4210
Timp de citire: 1 min.

Statistici: Criza de resurse umane din Moldova crește

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a înregistrat la începutul lunii august, în Republica Moldova, 11164 locuri de muncă vacante, relatează Monitorul Fiscal.
Cele mai multe locuri de muncă libere sunt înregistrate în capitală – 3711. În municipiul Bălți sunt declarate vacante 1020 locuri de muncă, în Cahul – 569, în Ungheni – 533. 

În același timp, în raioane precum Edineț, Criuleni și Drochia sunt înregistrate cele mai puține locuri de muncă libere: 40, 39 și, respectiv, 37.

Doar 20% din numărul total de locuri vacante sunt disponibile pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate. În activitatea financiară, economică sau comercială, la moment sunt 206 locuri de muncă libere, dintre care 121 sunt pentru contabili. 

Evident, cea mai mare pondere o au ofertele de muncă pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați - 9303 locuri de muncă, ce constituie 80% din numărul total de locuri de muncă vacante. 

Ca de obicei, cei mai solicitați sunt lucrătorii din industria textilă, pentru care se propun 2831 locuri. 

Vezi și Statistici: 78% din posturile vacante din Moldova nu necesită studii superioare

Domeniul ocorotirii sănătății se confruntă cel mai mult la moment cu deficitul de cadre: au fost înregistrate 447 de locuri de muncă libere. Este nevoie de medici specialiști – 143, asistenți medicali – 131, medici de familie – 48, specialiști medicina generală – 44, farmaciști – 31.

În învățământ sunt declarate vacante 370 locuri de muncă. Sunt la mare căutare  și educatorii, profesorii din învățământul liceal – în total, ofertele disponibile de muncă în domeniul pedagogic ating cifra de 370 de locuri. Inginerii și tehnicienii, la fel, sunt solicitați pe piața muncii, pentru ei se oferă 188 locuri de muncă vacante.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?