Ce facem când ne pierdem locul de muncă
31-01-2020 2576
Timp de citire: 2 min.

Ce facem când ne pierdem locul de muncă

Am tot discutat recent despre cum ar fi să începi vreun job în anul nou – ce cauți, cum cauți, de ce cauți, pe unde cauți, cum te îmbraci după ce cauți și așa mai departe.

Ce se întâmplă, însă, dacă spiritul noului an și însăși aura animalului totemic s-a infiltrat înăuntrul angajatorului tău, și ăsta, mânat de guzgănitudine, decide să economisească bani și să te dea afară?

Nu-mi propun numaidecât să ațâț pesimistul din tine, că presupun că-i morocănos și nedătător de binețe, dar se poate întmpla, că – știi și tu – viața nu-i numaidecât dulce ca o taxatoare care-ți permite să stai așezat pe platforma aia din față, din troleibuzele noi.

În orice caz, Salary a luat în calcul ideea și vine cu niște sugestii, în cazul pierderii jobului.

În primă instanță, ai putea să-ți limitezi și să-ți prioritizezi cheltuielile, astfel încât ceea ce mai ai adunat prin ciorapi să-ți ajungă pe mai mult timp.

În consecință, poți încerca să nu mai mergi cu taxiul de la Pușkin până la Bodoni, să renunți la fumat – aici e situație de 2 în 1, ca nescafe-ul, un fel de nesbuget, economisind bani și devenind mai sănătos nițel –, să mergi la sport afară în loc de sală de forță (da, chiar pe timp de iarnă, te iau cu mine dacă vrei), să iei cărți de la bibliotecă în loc de librării, să-ți faci mâncare singurel (cu vreo trei sute de lei, te aprovizionezi pentru o săptămână lejer, de la piață, și nu mănânci deloc rău), și – de ce nu? – să mai stingi luminile prin casă.

Apoi sondează! Contactează-ți cunoscuții, amicii, prietenii (dacă n-ai nici de unii, nici de alții și nici din al treilea batalion pe nimeni, atunci poate ajungi, cu ocazia asta, și la concluzia că viața socială nu-i în mod obligatoriu o povară) și vezi ce oferte mai sunt, cine pe cine mai știe, sau, la urma urmei, pentru consolare paliativă, vezi dacă nu cumva a mai fost cineva concediat recent. Poate vărsați ambii niște amar comun sau poate că vă deschideți o afacere împreună! Cu ocazia asta, ajungem la încă o recomandare a Salary.com – profită de timp!

Pe bune, acum ai mult timp la dispoziție, poate chiar aveai nevoie de pauza asta pentru reflecție sau autoregăsire. Poate vrei să-ți schimbi zona de activitate, poate ai vreo idee căreia vrei să-i dai viață și substanță, poate vrei să faci ceva ce n-ai mai făcut și care s-ar putea dovedi mai lucrativ decât ai fi anticipat vreodată, hai, dă-i bătaie!

Dacă, totuși, pana ta de idei e mai colorată și înfoiată decât aia de păun, atunci acceptă de urgență o ofertă de job pentru a-ți recâștiga stabilitatea sau măcar iluzia stabilității; poate ai nevoie de o platformă de siguranță de pe care, în liniște, dar totuși încă sub efectul alarmei, ai putea să-ți regândești viața.

În plus, fondul de pensii, la o adică, mai poate aștepta, dar iată oficiul pentru ocuparea forței de muncă nu, așa că ia-o-ntr-acolo – indemnizația de șomaj nu e cea mai mare umilință de pe fața pământului.

Nu în ultimul rând, amice, vino pe delucru.md, noi chiar avem ce-ți trebuie.

Te salut.

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?