Medicii vor fi obligați prin LEGE să muncească trei ani acolo unde au fost repartizați
23-07-2018 3274
Timp de citire: 1 min.

Medicii vor fi obligați prin LEGE să muncească trei ani acolo unde au fost repartizați

Obligativitatea ca medicii și farmaciștii să muncească timp de trei ani acolo unde vor fi repartizați va fi inclusă în Legea cu privire la ocrotirea sănătății. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege care a fost examinat vineri în ședința Guvernului.

Mai exact, se propune completarea art. 14 cu două aliniate noi – (4) și (5) care să prevadă faptul că medicii și farmaciștii admiși la studii de rezidențiat, cu finanțare de la bugetul de stat, vor încheia cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale un contract privind instruirea în rezidențiat și plasarea în câmpul muncii, conform regulamentului aprobat de Guvern. Nerespectarea termenului de trei ani, neîncadrarea la studii de rezidențiat, precum și nerespectarea prevederilor contractului va presupune restituirea costului studiilor superioare în domeniul medical și farmaceutic și a costului studiilor de rezidențiat, finanțate de la bugetul de stat, conform calculelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Asta după ce 103 medici, care și-au făcut studiile la buget și au refuzat să fie repartizați în localitățile în care au fost trimiși, au fost acționați în judecată de către minister. Inițial, instituția a solicitat returnarea a câte 235 de mii de lei de la fiecare medic în parte, pentru studiile efectuate. Ulterior, pretențiile au fost majorate la 267 de mii de lei.

Apărătorii au invocat, însă, motivul că Guvernul nu era abilitat de nicio lege să stabilească printr-o hotărâre de-a sa semnarea contractelor cu medicii rezidenți.

 

Caută un loc de muncă după:
Cristina Capațîna
Publicat de către
Cristina Capațîna
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?