CV-ul e de domeniul trecutului: cum recrutează companii ca Tesla sau LinkedIn
12-02-2019 4144
Timp de citire: 2 min.

CV-ul e de domeniul trecutului: cum recrutează companii ca Tesla sau LinkedIn

În ultimii ani, tot mai multe companii au început să integreze inteligența artificială și algoritmii de machine learning în procesele de recrutare. Schimbarea i-a determinat pe specialiștii în resurse umane să renunțe la metodele tradiționale de recrutare în detrimentul unor procese inovative, care oferă avantaje atât angajatorilor, cât și candidaților. 

Este și cazul unor companii precum Tesla, Accenture, LinkedIn, care nu se mai bazează pe CV în procesul de recrutare, scrie inc.com. În schimb, folosesc inteligența artificială pentru a determina dacă un candidat se potrivește cu jobul disponibil și dacă se poate adapta culturii organizaționale.

Cei care își caută un job la companiile de mai sus, intră într-un proces de evaluare a abilităților cognitive și emoționale, gândit ca un scenariu de joc. Astfel, timp de 30 de minute, candidații trebuie să rezolve mai multe teste, iar rezultatele sunt interpretate de un soft, care furnizează apoi recrutorilor informații despre abilitatea acestora de a găsi soluții la diferite probleme, de a îndeplini mai multe sarcini în același timp sau chiar despre cât sunt de empatici.

Motivul pentru care companiile inovatoare au renunțat la procesul clasic de recrutare este faptul că își pot da seama, la un simplu test, care este nivelul de pregătire al candidaților față de nivelul celor mai buni angajați din companie. De multe ori, experiența anterioară nu joacă un rol important în tot acest proces sau poate fi chiar cu desăvârșire irelevantă. 

Astfel, pe lângă testele legate de creativitate și gândire critică, recrutorii folosesc un soft care îi ajută să realizeze un profil cât mai exact al candidatului. În acest sens, candidații trebuie să răspundă la câteva întrebări:

# Ce profesii au părinții?

# Ce teorii despre lume ai, pe care alți oameni nu le au?

# Cine ți-a plătit studiile?

# Care a fost cel mai mare eșec din viața ta?

# De ce vrei să lucrezi într-o companie în care se muncește peste program, iar salariile sunt cele mai mici din piață?

Unele întrebări pot părea destul de „normale” pentru un interviu, însă altele pot furniza recrutorilor informații foarte relevante despre candidat. De exemplu, un candidat care și-a plătit singur studiile arată că a știut să-și echilibreze școala cu munca, este organizat, determinat și știe să-și stabilească prioritățile.

Recrutarea bazată pe inteligența artificială ajută și la crearea unui bazin divers de candidați. În felul acesta, se elimină riscul ca unii candidați să fie eliminați din procesul de recrutare din cauza genului sau etniei.

Până astfel de schimbări în procesul de recrutare vin și pe la noi, vezi cum să scrii un CV fain pentru 2019, iar jobs.diez.md te ține la curent cu cele mai bune oferte de muncă și cele mai fresh noutăți din domeniu!

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?