Cum înțelegi dacă compania unde lucrezi are o cultură organizațională de calitate
07-10-2020 2160
Timp de citire: 2 min.

Cum înțelegi dacă compania unde lucrezi are o cultură organizațională de calitate

Se spune că pentru a înțelege dacă te afli într-un local de calitate, trebuie să intri să-i vezi veceul (serios uite-aici ).

Se spune că pentru a înțelege dacă ai o rudă de calitate, trebuie să intri să-i vezi frigiderul.

Unde trebuie să intri și ce trebuie să vezi ca să înțelegi dacă te afli într-o organizație cu o cultură proprie de calitate?

Chiar de pe hol ar putea să se contureze o idee, spune Forbes.com, dacă vezi, de exemplu, cutii împrăștiate aiurea pe-acolo. Sau dacă vezi, la o adică, scaune încălecate prin oficii.

Dezordinea e un indicator solid al dezinteresului care, la rândul său, trădează lipsa atașamentului oamenilor față de loc, implicit, a unor valori puternice și respectate în companie.

În condițiile în care cultura organizațională este un element tot mai prezent și mai decisiv în calculele candidaților privitoare la angajare, merită să știm ce ar fi în măsură să ne facă mai precauți atunci când căutăm un job, în cazul în care cultura organizațională contează mult și pentru noi.

Fii atent la pereți. Pe lângă cai verzi, ai putea surprinde scrise acolo valorile companiei. Ăsta e un semn că acele valori s-ar putea să se regăsească doar pe pereți și nicăieri în altă parte.

Dacă domnește un aer de plictiseală și blazare, oamenii nu comunică și nu vezi forfotă sau emoție, ai putea întâi să mergi pe la vreo doi oameni să le iei pulsul și să vezi dacă respiră. Dacă sunt vii și totuși se poartă de parcă n-ar fi, e timpul semnelor de întrebare.

Masa de tenis! Dacă masa de tenis stă pe tronul beneficiilor și angajatorul o menționează așa cum își menționează unii părinți odraslele la adunările de la școală, ai putea să ridici garda. Ideea e că masa de tenis la locul de muncă este deja atât de banală, încât, dacă ea pare aproape un lux, atunci ceva e suspect.

Ora închiderii a venit, dar evadarea n-a însoțit-o. Dacă la ora în care, în mod normal, lumea pleacă acasă, oamenii stau și aburesc pe la birouri, s-ar putea să fie o problemă  cu libertatea angajaților și cu respectul față de ei. În acest sens, Forbes.com recomandă să stabilești, dacă poți, ora interviului mai aproape de închidere, de plecarea, cel puțin teoretică, a oamenilor pe acasă.

Dacă pentru a ajunge în oficiul luxos sau decent al șefului, treci prin catacombe, ruine și miriște logistică, din care angajații pot ridica din când în când ochii înlăcrimați cerând ajutor, nu e de bine. Pe bune, dacă doar șefii au birouri, iar ceilalți par la prășit pe parcele, păi oamenii ăia sigur au o problemă cu înțelegerea ierarhiei.

Înainte de a merge la interviul propriu-zis, însă, ai putea să vezi vreo statistică, ceva, în legătură cu stabilitatea și dinamica umană din acel loc. Dacă se operează angajări foarte frecvent – de regulă pentru a acoperi găurile lăsate de cei plecați – sunt motive, potrivit inc.com, să-ți pui întrebări.

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?